Holistische massage

 

Binnen mijn praktijk richt ik mij op het geven van holistische massages. Dat betekent dat ik mij in mijn massages niet alleen richt op het fysieke lichaam maar ook op de lagen daaromheen zoals het mentale, emotionele en energetische lichaam. Ik werk intuïtief en stem mijn massages af op datgene waar behoefte aan is. Dat betekent dat ik kan variëren in druk (van stevig tot licht), techniek/stijl en in het wel/geen gebruik maken van massage attributen. De essentie van de massage blijft echter altijd gelijk, namelijk het brengen van diepe ontspanning in zowel lichaam als geest en herstellen van de balans tussen lichaam en geest.


De technieken die ik beheers zijn o.a.: 

Klassieke Zweedse massage 

Bindweefsel massage

Triggerpoint massage 

Specialisatie nek, schouder, rugklachten

Hotstones massage 

Hot en Coldstones massage 

Hawaïaanse lomi lomi massage 

Thaise yoga massage   

Holistic pulsing & polarisatie

Chakra massage 

Reiki 

Bamboe massage  

TokSen massage 

Aromatherapie


(Bij)werking massage

Het ondergaan van een massage heeft vele effecten, zowel op korte als op lange termijn. Over het algemeen kan gesteld worden dat massage zorgt voor een: 


  • Een betere doorbloeding en dus betere afvoer van afvalstoffen 
  • Vermindering van spierspanning 
  • Vermindering van pijnklachten 
  • Verbeteren van de nachtrust 
  • Verbeteren van de balans van de hormoonhuishouding 
  • Verbeteren van de balans tussen lichaam en geest 
  • Dalen van stresshormonen 
  • Toename van gelukstofjes (endorfine, serotonine) 
  • Verhogen van de energie 
  • Verhogen van de weerstand 
  • Versterken zelfhelend vermogen van het lichaam 
  • Verbeteren van de concentratie en alertheid 

 

Echter kun je na een massage ook last hebben van (lichte) bijwerkingen. Welke dat mogelijk kunnen zijn en wat je daartegen kunt doen lees je hieronder. 

 

Hoofdpijn 

De meest voorkomende klacht na een massage is hoofdpijn. Dit is een reactie van het lichaam op dehydratie. Als de spiervezels uitgedroogd zijn, kan ons lichaam afvalstoffen niet zo goed afvoeren. Mensen die weinig water drinken kunnen last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, rode huid en zelfs misselijkheid. Het menselijk lichaam heeft veel water nodig, zeker na een inspanning. Daarom is het belangrijk dat je voldoende water drinkt voor en na je massage. Dit helpt je niet alleen om afvalstoffen uit je lichaam te spoelen, maar het vermindert ook de kans dat je last krijgt van de bijwerkingen van een massage. 

 

Vermoeidheid 

Sommige mensen merken dat ze erg moe zijn na een massage. Dat is niet vreemd. Het lichaam wordt namelijk hard aan het werk gezet en het zelf herstellend vermogen van het lichaam wordt aangesproken. Dit kost je lichaam veel energie. Door de massage wordt de bloedcirculatie gestimuleerd. Daarnaast worden je lymfeklieren gestimuleerd om afvalstoffen te filteren uit het vocht in je lichaam. Het afvoeren daarvan is een hele klus. Daarnaast kan het ook zijn dat je je door de massage bewust wordt van de moeheid die er eigenlijk al was. Zie dit als dezelfde reactie van je lichaam als wanneer je met vakantie gaat; meestal ben je de eerste dagen erg vermoeid voordat je opknapt. 

 

Emotioneel 

Het kan ook voorkomen dat je na een massage je wat emotioneler voelt. Een massage zorgt ervoor dat je weer in verbinding staat met je eigen lichaam. Hierdoor wordt je je meer bewust van de signalen vanuit je lichaam, zoals gevoelens, sensaties en behoeftes. Daarnaast kunnen er door de aanraking ook onverwerkte emoties loskomen. Probeer even de tijd te nemen om dit allemaal te laten zakken, doe het rustig aan en laat de emoties er zijn. Druk ze niet weg want dat zal alleen maar nieuwe stress in je lichaam veroorzaken. 

 

Beurs gevoel 

Wanneer je wordt gemasseerd ontstaan er microscheurtjes in het spierweefsel, met name in de gespannen spieren. Je lichaam gaat hard aan de slag om deze scheurtjes te herstellen. Hetzelfde gebeurt bij sporten. Een beurs gevoel na een massage is dan ook te vergelijken met spierpijn. Het beurse gevoel kan enkele dagen aanhouden. 

 

Spierpijn 

Hoewel massage kan helpen om spierpijn en spanning te verlichten, kunnen sommige mensen na de massage een tijdelijke toename van de pijn ervaren. Dit is vooral waar als je een meer stevige massage hebt ondergaan. Een stevige massage vereist meestal meer fysieke kracht, wat pijn kan veroorzaken op de plek waar de massage is uitgevoerd. Spierpijn treedt meestal op binnen 24 uur na de massage en kan enkele dagen aanhouden. 

 

Misselijkheid 

Hoewel deze bijwerking niet zo vaak voorkomt, kan het optreden door het vrijkomen van afvalstoffen uit je lichaam. Het uitscheidingsproces van deze afvalstoffen kan bij sommige mensen meer overweldigend zijn en misselijkheid veroorzaken. Misselijkheid kan meestal worden voorkomen door veel water te drinken, zowel voor als na je massage. 

 

Diarree en/of donkere urine 

Net als misselijkheid kan diarree of donkere urine worden veroorzaakt door het vrijkomen van afvalstoffen in je lichaam. Voornamelijk buikmassage kan leiden tot over stimulatie van het spijsverteringsstelsel, wat diarree kan veroorzaken. Als je diarree krijgt na een buikmassage, moet dit na ongeveer 24 uur overgaan. 

 

Roodheid van de huid 

Roodheid van de huid wordt veroorzaakt door de stimulatie van de bloedcirculatie. Dit is over het algemeen niets om je zorgen over te maken en zou binnen een paar uur moeten verdwijnen. 

 

Blauwe plekken 

Hoewel dit zelden voorkomt, kunnen na een massage blauwe plekken optreden. Dit komt vaker voor bij stevige massages, omdat bij deze technieken meer fysieke kracht op de spieren wordt uitgeoefend om de spanning te verlichten. Als je last hebt van blauwe plekken na een stevige massage, maak je dan geen zorgen - dit verdwijnt vanzelf na een paar dagen. 

 

Tips bij bijwerkingen 

Drink voldoende water voor én na de massage. Eet voor een massage een lichte maaltijd. Geef altijd bij mij aan welke druk voor jou prettig voelt. Neem voldoende rust na de massage, want je lichaam is de dagen erna namelijk extra hard aan het werk. En neem de tijd om te voelen wat de massage voor jou heeft gedaan. Op fysiek én emotioneel vlak. De bijwerkingen zijn misschien niet altijd prettig maar ze hebben absoluut een functie. Hoe meer je leert luisteren naar je lichaam, hoe beter je de positieve effecten van een massage zult ervaren. 

 

Mochten de bijwerkingen langer dan een paar dagen aanhouden of verergeren in intensiteit, kun je het beste een arts raadplegen. 


Wanneer niet masseren

Een goede massage krijgen is heerlijk en heeft veel positieve uitwerkingen op je lichaam. Als je helemaal gezond bent, is een goede massage krijgen ook gezond voor je. Er zijn echter situaties waarbij je beter niet gemasseerd kan worden of dat dit zelfs niet goed voor je lijf is. Dit wordt contra indicatie massage genoemd. 

 

Er zijn absolute contra-indicaties: er wordt niet gemasseerd tenzij je vooraf toestemming hebt gevraagd aan de behandelend arts/specialist. 

En er zijn relatieve contra-indicaties: je kunt gemasseerd worden, maar ik houd rekening met de plaats, dosering of techniek.  

 

Absolute contra-indicaties: 

  • Eerste 3 maanden van de zwangerschap (foetus kan loslaten)   
  • Extreme vermoeidheid (onvoldoende verwerking van massageprikkels)   
  • Koorts (massage kan de verhoogde stofwisseling verergeren)   
  • Kanker (tijdens de behandeling van chemo of bestraling)   
  • Hartaandoeningen (door ontspanning kan hartritme dalen. Overleg met je arts)   
  • Ernstige vaatziekten (massage kan een grote belasting zijn voor de vaatwand)
  • Ernstige nierklachten (onvoldoende kunnen afvoeren van de door massage vrijgemaakte afvalstoffen)
  • Infectieziekten, zoals griep, ernstige verkoudheid (massage verergert de symptomen)   
  • Steenpuisten en besmettelijke huidaandoeningen (besmettingsgevaar en uitbreidingsgevaar)   
  • Onbekende/veel pijn (door de pijn ontstaat een grote afweerspanning, massage heeft dan weinig tot geen zin/nut, bovendien weet je niet wat er aan de hand kan zijn)   
  • Gebruik van antibiotica, bloedverdunners of medicatie met een gele sticker (overleg met je (huis)arts) 

  

Relatieve contra-indicaties:   

  • Beschadigde huid, bijvoorbeeld blauwe plekken, schaafwonden en open wonden   
  • Lokale, actieve ontstekingen (bijv. bij reuma, massage kan de ontstekingen verergeren)   
  • Spataderen   
  • Trombose   
  • Psoriasis   
  • Vaatontsteking (de verzwakte vaten kunnen beschadigen door de druk) 
     

Ik maak gebruik van massageolie op basis van zoete amandelolie. Mocht je een notenallergie hebben, laat mij dit weten. Ik zal dan druivenpitolie gebruiken.  

 

Belangrijk 

Als je niet zeker weet of je gemasseerd mag worden of je hebt twijfel, raadpleeg dan altijd eerst je huisarts. Indien de huisarts schriftelijk goedkeuring heeft gegeven, is massage geen probleem. 

Als je geen advies hebt gevraagd aan je huisarts en er kan sprake zijn van een contra-indicatie, zal de massage in overleg aangepast worden of helemaal niet plaatsvinden. 

 

Let op: wanneer ik niet volledig of verkeerd ingelicht word, kan ik niet aansprakelijk gesteld worden voor schade en/of letsel ten gevolge van een door mij uitgevoerde massage. Het ondergaan van een massage is te allen tijden op eigen risico en verantwoordelijkheid. 


De massages zijn uitsluitend bedoeld ter ontspanning en zijn geen alternatief voor een behandeling van een arts.  


De massages hebben geen enkele erotische of seksuele intentie. Insinuaties daartoe zal leiden tot het direct afbreken van de massage.   

 

Share by: